Domaci integralni hleb

Lebac crni



Hleb se mili moji jede samo ujutru. Ako ga pojedete dovoljno, nećete biti gladni uveče. Plus nema veštačkih aditiva niti pesticida niti boja, šećera i bla bla. Da li znate da se u tost hleb stavljaju pesticidi kako bi zadržao svežinu dve nedelje? Dakle suvi otrov. Kupovni hleb - ne nikako. Od svih tih silnih štetnih materija, stomak nam je naduven, creva jedva vare, otrovi se skupljaju na zidove i tako jednog dana, pod stare dane......da ne pričam sad...ali nemoj da te starost pita gde ti je bila mladost - zato lepo umesi leba i uživaj.

Sastojci:


  • šolja speltinog brašna
  • šolja integralnog brašna
  • šolja belog brašna - ne bi trebalo ali hajde
  • kašika maslinovog ulja i još malo za premazivanje
  • šaka nekih semenki
  • suvi kvasac iz kesice
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • 300 ml vode zvane česmovača
U vodu sipati šećer pa zatim kvasac. Ostaviti da odstoji 5 min. Mikserom i štapovima za testo mutiti i postepeno dodavati brešno i ulje, malo soli. Kada se napravi loptica, još par pokreta rukom i eto - spremno za dizanje. Diže se pola sata - au ala ti je pokvarena mašta, premesi se i diže se još pola sata. Peki papir staviti u pleh - koji god pleh imate, i premazati uljem i nabiti semenke u lebac - onako malo prstićima da ne spadnu kada se ispeku. Pecite 45 min na 220 C.

Kada se ispeče, malo ga poprskati vodom kako bi korica bila hrskava, i umotati u kuhinjsku krpu - joj što gotivim kada mi hleb miriše na Lenor. Mislim to moja mam radi, ja ne koristim omekšivače jer mi se pokvarila mašina pa ne vuče Lenor, a i skup je brate mili. 


Najbolje je hleb čuvati u kutiji, do 3 dana.

Prelep je i kada je tostiran.

Enjoy!

Коментари

Популарни постови