Džem od jagoda
Džem od jagoda
Kad smo već kod 'leba - da li postoji neko ko ne voli da jede džema i 'leba ili vam kruha - ispričavam se? NE POSTOJI! Odgovorno tvrdim. Vidim da se jagodice šepure po pijacicama a domaći 'leba se 'ladi, pa što ne bismo napravili džem. Ja uopšte ne jedem voće u svežem obliku pošto sam intolerantna na prirodne šećere- na Milku nisam, tako da ja od voća jedem samo džem. Zato sam ovako zgodna. Sad će mnoge dame da kažu - ma jeeeesteeee, samo još džem nisam pravila. A što nisi? Lenjivice jedne, sram vas bilo - varjaču u ruke.
Sastojci:
Kad smo već kod 'leba - da li postoji neko ko ne voli da jede džema i 'leba ili vam kruha - ispričavam se? NE POSTOJI! Odgovorno tvrdim. Vidim da se jagodice šepure po pijacicama a domaći 'leba se 'ladi, pa što ne bismo napravili džem. Ja uopšte ne jedem voće u svežem obliku pošto sam intolerantna na prirodne šećere- na Milku nisam, tako da ja od voća jedem samo džem. Zato sam ovako zgodna. Sad će mnoge dame da kažu - ma jeeeesteeee, samo još džem nisam pravila. A što nisi? Lenjivice jedne, sram vas bilo - varjaču u ruke.
Sastojci:
- 2kg jagoda
- 6 supenih kašika limunovog soka
- 1,8 kg šećera - pa mnogo je, znam, pa šta?
Očistiti jagode od peteljki, izgnječiti ili, što ja preporučujem, iseckati i preliti limunovim sokom. Sipajte šećer i pravac ringla.Sve to radite u većoj šerpi. Uz povremeno mešanje neka krčka dok se sav šećer ne istopi i dok džem ne dodje do tačke stezanja. Nakon 20 min sklonite sa vatre, i na hladnu tacnu stavite malkice kako biste proverili da li se džem stegao. Pipnite prstićem - ako se džem nabora znači da se stegao. Metalnom kašikom skupite penu sa površine džema. Sipajte džem u prethodno sterilisane tegle. Stegnite poklopac i nakon hladjenja stavite u frižider. Sad će neke babe da kažu - nije tačno, džem se čuva na sobnoj temperaturi - ali pustite vi babe, nemaju one pojma. Radi lakše orjentacije, stavite stiker sa datumom proizvodnje i čuvajte do godinu dana. Kako zvuči sjajno - proizvodnje - ljudi, nešto ste proizveli...neprocenljiv osećaj. Ova količina je za oko 5 tegli. Zavisi kolike su tegle.
E sad ovaj deo smara ali šta ćete - STERILIZACIJA TEGLI:
Dobro operite tegle, naravno u mašini za sudove - šta sad? još niste kupili??? - pa strašno...reči nemam. Elem, tako oprane ubacite u lonac ključale vode da se krčkaju 10min. Vadjenje isključivo štipaljkom na čistu krpu. Da se lepo ocede. Zatim tegle stavite na pleh i pravac u zagrejanu rernu da se suše 15min. E tako se, rodjaci, sterilišu tegle. Ako ovo ne uradite - a nemoj djavo da vas nosi da ne uradite - doći će do stvaranja mikroba, kvarenja vašeg džema i vašeg stomaka.
Prijatno!
P.S. Uskoro, na zahtev čitalaca, počinjemo da snimamo emisije i otvaramo yuoutube channel...onako čisto da dokažem svima da zaista za svako jelo ne treba više od 15min
Stay tuned!
Коментари
Постави коментар