Sladak kupus

Sladak kupus u ekspres loncu

Da li ste kupili ekspres lonac?

Kada kažem da vam za pripremu ručka treba 15-20min, to ne znači da treba da ostavite lonac i da odete da šetate psa. Budite tu negde dok se kuva - napravite neku mirišljavu kupku, stavite masku na lice...izuzetno je važno da  budemo lepe, negovane i šta?šta?- NAŠMINKANE. Tako je.
Ovo jelo pre svega volim da jedem jer ima 0 kalorija a i da spremam jer nema čak ni prženja - samo poredjate sastojke. Ovo je količina za 3 osobe, za dva dana. 

Sastojci: 

  • npr 350gr svinjskg mesa - ili junećeg - može i više, po želji
  • manja glavica kupusa
  • jedna šaNgarepa -što bi rekla moja baba
  • jedan koren peršuna - najbolje vam je da kupite onu zelen vezu za supu
  • glavica crnog luka
  • dve kašike Alnatura( ima u DM-u) začina ili vegete
  • kašičica bibera
  • peršun -ili suvi začin ili svež - po želji
  • dve ravne kašike brašna
  • dve ravne kašike aleve paprike - i malo(pola kašičice- jer kada sam ja počinjala da kuvam meni je mama uvek govorila -malo ovoga malo onoga- čekaj bre , kevo, šta je za tebe malo?, meni npr Milka od 300gr cela nije malo, a nekom jeste) ljute tucane, ko voli - Me? Yes, please
  • dve kašike ulja
  • 2dl ( čaša) soka od paradajza
  • vode sa česme do pola sastojaka - onako kada pomerite lonac da tek onda vidite vodu - A je l znate šta znači izraz - vode da ogrezne? Nemate pojma. Dobro, to nam ne treba sad.
Iseckajte kupus na krupnije komade. Iseckajte meso na sitnije komade. Isto važi i za luk i za šaNgarepu i za koren peršuna ( ej, nije to ono mlitavo zeleno, nego ono belo što liči na šaNgarepu). I sledi redjanje. Pazi sad: prvo stavis malo kupusa na dno, zatim malo mesa, pa onda malo šargarepice, peršuna i luka. Preko toga pospeš DEO začina i deo brašna i deo aleve paprike i bibera. I tako redom. Dok ne potrošite sastojke. Kad je tako lepo naša tortica naredjana, nalijemo uljem i paradajzom i sipamo vodu sa česme do pola lonca. I to je sve. Pa čekajte prijatelji ako je ovo problem onda stvarno odoh ja u manekenke. 
Zatvorite lonac i ringlu uključite na najjače. Kada krene pa pišti smanjite do 1,5 ( moj šporet je do 3). Kuvajte 50 min. 
I onda standardno - ako ste puno gladni, ceo lonac stavite kratko pod mlaz hladne vode i slobodno ga otvorite. A ako niste gladni, sklonite sa ringle i za 10ak min možete otvoriti naš lončić mili.
Poenta je da se ohladi poklopac, i da izadje sva para i da se pritisak spusti. Ekspres lonac se još zove-pretis lonac. Mislim da babe tako zovu a mi se još svrstavamo u kategoriju dobrih riba pa ne koristimo taj naziv.

Čuvanje: ko želi može da zamrzne deo, u tom slučaju nemojte čuvati duže od 7 dana jer naš zamrzivač nema opciju trenutnog zamrzavanja kao što to radi Frikom npr - da vas ne zbuni kada na smrznutim proizvodima piše duži rok. 
U frižideru do 3 dana.

Klopajte..ali bez hleba!

Prijatno!




Коментари

Популарни постови