Lazanje

Lazanje




Imam ja jednu prelepu drugaricu koja stalno govori da je mnooogoo teško napraviti lazanje. E pa lepooka moja NIJE. I za to nam je potrebno tričavih 15 min. Dakle, dodjemo umorni sa posla, nabacimo kecelju, smandrljamo lazanjice koje spakujemo u rernu i onda idemo pod tus dok se one peku. Sve je stvar organizacije. Ako stalno govorite da nemate vremena za kuvanje ili da ste umorni, to znači: ili da ste loše organizovani ili da ste lenji...ili i jedno i drugo. Što nikako nije dobro. Mogućnost da čovek sam sebi spremi jelo nosi sa sobom jednu jačinu, samostalnost...nikada nećete imati stah da ćete biti gladni...čak i kada ostanete bez novca, ili kada vas napuste roditelji, partner. Biti nezavistan je najveće bogatstvo. Možete sve sami - samo ako hoćete.
Takodje, trošiti novac po restoranima je bacanje istog, plus u restoranima živi jedna posebna sorta bakterija koja ni na jedan način ne može da se ukloni. Žive na svim radnim površinam koje kuvari koriste i svakodnevnim unošenjem istih možete napraviti veliki problem i ugroziti svoje zdravlje. Stići će vas kad tad. Ovo je namenjeno onima koji rade po velikim fancy firmama i hrane se u lokalnim menzama misleći da jedu nešto lepo. Bolje spremiti obrok kod kuće, staviti u kutijicu i poneti. Malo pre pomenute bakterije ne žive u domaćim kuhinjama. 

Sastojci:


  • 250gr mlevenog junećeg mesa
  • glavica crnog luka
  • pola kašike Alnatura začina
  • pola kašičice bibera
  • pola kašičice belog luka u vidu začina
  • kašičica origana
  • 1/2 l tomatina (ili Henz koji je najbolji i najskuplji) 
  • jedna sitno seckana šaNgarepa 
  • malo sitno sekcane slaninice
  • 8 listova bilo kojeg testa za lazanje
  • 50gr brašna za bešamel
  • 1/2 l mleka za bešamel
  • maslinovo ulje
Priprema:

Na maslinovom ulju propržiti luk, dodati mleveno meso. Kada meso pobeli dodati navedene začine kao i šanGarepu ili vam mrkvu, i slaninicu. Sve to kratko propržiti i naliti paradajzom. Neka krčka, uz povremeno mešanje, 10ak minuta. Za to vreme, na drugoj ringli, u ključalu vodu ubacite 3 po 3 lista za lazanje i kuvajte ih 3 min. Vadite ih kašikom direkt u hladnu vodu.  Da daddadad ZNAM da piše da se ne kuvaju ali slušajte mene. Sve ima svoj razlog. Dakle, kuvaj listove. Tačka. 
Na trećoj ringli, u manjoj šerpici, sipajte ulja da prekrije dno - onako kao za prženice. Dodajte brašno i propržite kratko uz neprekidno mešanje. To kratko znači 2 min ili dok ne požuti. Skloniti sa ringle i dodati mleko. Vratiti na ringlu i neprekidno mešati par minuta dok se ne dobije jedan polugust sos. Malo gušće nego za palačinke. Isključite bolonjeze sos da ne zagori.
I to je sve.

Sledi redjanje u vatrostalnu činiju: prvo bešamel po celom dnu, zatim dva tri lista testa, pa bolonjeze sos, pa opet bešamel. Zatim ponovo listovi, bolonjeze sos pa bešamel. Završiti bešamelom, tačnije zaliti ostatkom. Preko toga narendati parmezan i pravac rerna na 180 C 40 min.


I? Je li tesko?

Dok se vi tuširate i oblačite trenerku, ručak će biti gotov. Dva sata nakon ručka pravac teretana da se potroši pre svega sav bes i nervoza a zatim i kalorije.

Uživajte!



Коментари

Популарни постови