Gulaš
Gulaš u ekspres loncu
Kuvanje u ekspres loncu oduzima malo vremena, ne više od 20 min, zato toplo preporučujem da od danas ovo bude vaš način kuvanja. Pošto je lonac konstantno zatvoren, svi ukusi i mirisi ostaju unutra a iskorišćenost hranljivosti namirnica je maximalan. Preporučeno od makrobiotičara. U njemu možemo kuvati mnoooogo različitih, preukusnih jela. I sve to za 20 min.
Ekspres lonac izgleda ovako
To je onaj od 5,6 l . Za četvoročlanu porodicu nije potreban veći. Moj recimo košta oko 6.000 din - sitnica. A očekujem da traje najmanje 15 god. Dakle, pametno uložen novac. A da ne pričam o uštedi vremena - dok se npr moj ručak kuva ja se šta? šta? - šmiiiinkam, tako je.
Danas kuvamo gulaš. Svi volimo gulaš zar ne?
Sastojci:
- 500gr junećeg ili svinjskog mesa ( može i mix, lapo-lapo)
- veća glavica crnog luka
- Alnatura začin - 1 supena kašika (to je prirodna zamena za vegetu a kupuje se u DM-u)
- pola kašičice bibera
- list lorbera - lovorov list
- ravna kašika brašna
- ravna kašika aleve paprike
- po želji - kašičica ljute aleve paprike
- peršun - suvi ili sveži
- pola čaše nekog soka od paradajza - Henz je naravno najbolji
Čuvanje: u frižideru do 3 dana
U ekspres lonac sipati dve kašike ulja, propržiti luk, zatim iseckano meso.
Kada meso pobeli, začiniti navedenim začinima i dodati sok od paradajza. Skloniti sa ringle. Sve to radimo na najjačoj vatri. U lonac staviti brašno pa promešati. Zatim alevu papriku pa promešati. Naliti sa česme mlakom vodom do prst iznad sastojaka. Vratiti na ringlu i staviti list lorbera i zatvoriti lonac.
Kada meso pobeli, začiniti navedenim začinima i dodati sok od paradajza. Skloniti sa ringle. Sve to radimo na najjačoj vatri. U lonac staviti brašno pa promešati. Zatim alevu papriku pa promešati. Naliti sa česme mlakom vodom do prst iznad sastojaka. Vratiti na ringlu i staviti list lorbera i zatvoriti lonac.
Na poklopcu se nalazi jedan pipak - to je pod pritiskom - ne diraj. On će nakon 10ak min početi da pušta paru i da šišti - nekad jače, nekad slabije. Kada se to dogodi, smanjiti ringlu na 1,5 (moj šporet je do 3), i šminkati se narednih 50 min dok se ručak kuva. Bez obilaženja, bez gledanja u lonac, samo ostavite. Nakon 50 min sklonite lonac sa ringle i ostavite 10ak min da se ohladi. Ukoliko vam se žuri, možete ohladiti lonac kratko, ispod mlaza hladne vode i otvorite ga, slobodno.
Predlog: ukoliko volite da bude gusto - kada otvorite lonac, sipajte prethodno razmućenu kašiku brašna u malo mlake vode i ostavite na najjačoj vatri da pusti ključ
Klopajte sa makaronama ili pire krompirom.
Prijatno!
P.S. danas sam baš smorena - je l da? Nije od gulaša ;)
Idemo dalje...Stay tuned!
Idemo dalje...Stay tuned!
Коментари
Постави коментар